Nyhedsbrev fra Ledningsejerregistret
Se nyhedsbrevet i browser
 
Ledningsejerregistret logo
 
dekorativt billede af solsikker

Invitation til deltagelse i større undersøgelse om årsager til graveskader

Hvert år registreres der flere graveskader i Ledningsejerregisteret, og i mere end 80 procent af tilfældene, er det bredbåndskabler, det går ud over. Derfor har Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur på baggrund af Teleaftalen fra 2021 (TF15) iværksat et projekt for at minimere antallet af graveskader.
 
På den baggrund har SDFI fået til opgave at undersøge, hvordan indsatsen mod overgravning af bredbåndskabler kan øges, så færre bredbåndskabler graves over. Det forventes, at resultatet af indsatsen også får en positiv effekt på øvrige ledninger i jorden.
 
For at få et dybere indblik i graveskaderne og hvad, der forårsager dem, har SDFI udarbejdet et spørgeskema, som vi inviterer alle med interesse i ledninger og graveaktiviteter til at besvare. Spørgeskemaet tager bl.a. afsæt i graveskadeindberetningerne fra LER og er udarbejdet i tæt samarbejde med relevante brancheorganisationer for ledningsejere og entreprenører samt Dansk Ledningsejerforum.
 
Spørgeskemaundersøgelsen er allerede udsendt direkte til alle aktive konti i LER. Undersøgelsen er anonym og du kan læse mere om undersøgelsen her.
 
Deadline for besvarelse: Spørgeskemaet skal være besvaret senest mandag d. 20. maj 2024
 
Spørgeskemaundersøgelse om graveskader

Påmindelse om indberetning af graveskader for 2023

SDFI har i disse år fokus på at sikre, at alle ledningsejere lever op til deres forpligtigelse til at indberette graveskader, så data om graveskader bliver mere fuldstændigt. Data om graveskader skal bidrage til bedre viden om, hvordan graveskader opstår og forhåbentlig også bidrage til yderligere indsigt i, hvordan man kan forhindre, de sker.
 
SDFI udsender derfor inden for kort tid en påmindelse til alle ledningsejere i LER om, at deadline for indberetning af graveskader fra 2023 var d. 29. februar 2024 og at ledningsejere, der endnu ikke har indberettet graveskader bedes gøre dette hurtigst muligt.
Graveskaderapport 2022

Rapporten for 2022 omhandler samme tabeller som de to forudgående rapporter med data fra 2020 og 2021, men LER-sekretariatet forventer, at de kommende års graveskaderapporter kan udvides med data fra eksempelvis også frivillige oplysninger om gaveskaderne, som hidtil ikke har haft tilstrækkelige antal indberetninger til at foretage analyser omkring.
Graf med tilslutning til LER 2.0

Ny visning af komponenter på vej

SDFI har i samarbejde med LER’s følgegruppe, arbejdet med at forbedre visningen af komponenttyper i LER’s kortviser, så det bliver lettere at skelne mellem de forskellige typer af komponenter. Resultatet af arbejdet medfører nye symboler for bl.a. brønde, muffer, pumper og ventiler.
 
Den nye udvidelse af symboler vil gælde for nogle af de mest udvekslede komponenttyper i LER.
I slutningen af maj vil SDFI udsende en status over arbejdet, hvor man vil kunne se de nye symboler og hvilke komponenter, der i fremtiden vil få en opdateret visning. I denne status vil det også fremgå hvornår ændringen bliver udrullet på testmiljøet og på produktion.
 

Workshops med interessenter (kortviser og datamodel)

SDFI har i år fokus på at inddrage LER’s interessenter og afholder i den forbindelse forskellige workshops vedr. kortviser og datamodel. SDFI afholder derfor workshops med udvalgte graveaktører fra følgegruppen, for at indsamle viden om anvendelsen af den nye kortviser og på den baggrund tilpasse og forbedre kortviseren.
 
SDFI har desuden planlagt endnu en workshop, der handler om specifikke datasæt og ønsker til ændringer af LER’s bekendtgørelse.
 
SDFI vil evaluere de indkomne ønsker til forbedringer fra de afholdte workshops og medtage disse til kommende følgegruppemøder. SDFI forventer, at eventuelle ændringer til bekendtgørelsen vil blive sendt i høring i løbet af efteråret.
 
Billede af føringsrør
 
 
 

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Sankt Kjelds Plads 11, 2100 København Ø